Blogs

Negeer geen signalen uit angst voor partijdigheid

Een echtpaar dat ik ken maakt zich steeds meer zorgen over twee van hun kleinkinderen. Maar omdat hun zoon, de vader van de kinderen, verwikkeld is in een conflictscheiding, worden hun signalen als partijdig gezien.

In het dorp waar ik vandaan kom woont een echtpaar van in de 60. Ze zijn de trotse ouders van drie kinderen en inmiddels ook opa e­n oma van vijf kleinkinderen, die graag over de vloer komen. Want bij opa en oma mag alles – van opa tenminste.

Scheiding

De grootouders genieten met volle teugen, maar de laatste tijd maken ze zich steeds meer zorgen over twee van de kleinkinderen: Noah (13) en Evi (16), de kinderen van hun oudste zoon. Sinds zijn moeilijke scheiding komen die twee steeds minder vaak over de vloer. Contact met hun vader hebben ze al lang niet meer en de moeder, waar de kinderen wonen, doet geen moeite om contact te stimuleren. ‘Het is hun eigen keuze’, zegt ze dan vaak.

Het echtpaar ziet steeds meer signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met Noah en Evi. Ze zien er onverzorgd uit en hun kleren en schoenen zijn hard aan vervanging toe.

Zorgen

Als opa op een dag besluit om de kinderen naar huis te brengen – hij wil ze niet in het donker naar huis laten lopen – treft hij een chaotisch, onopgeruimd huis aan. Er staat allerlei rommel in de voor- en achtertuin, de vaat en de was zijn al weken niet gedaan en de moeder van de kinderen blijkt vaak van huis te zijn.

‘Zullen we nieuwe kleren voor Noah gaan halen?’, oppert opa als Noah wéér met een te korte broek aan op bezoek is geweest.Enkele maanden later blijkt dat de elektriciteit in het huis is afgesloten vanwege hoge schulden. De zorgen van opa en oma nemen daardoor alleen maar toe.

Ik spreek regelmatig met dit echtpaar en steeds komen de zorgen om de kleinkinderen naar boven. Opa en oma weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten doen. ‘Zullen we nieuwe kleren voor Noah gaan halen?’, oppert opa nog als Noah wéér met een te korte broek aan op bezoek is geweest. ‘Zal ik anders helpen met opruimen in dat huis? In die bende kunnen de kinderen toch niet opgroeien!’ Maar ergens weten ze ook dat het geen zin heeft, dat het uiteindelijk niets aan de situatie verandert.

Veilig Thuis

Ik stel voor om namens hen met Veilig Thuis te bellen, om een signaal af te geven. Dat vinden ze goed. Maar als ik bel krijg ik te horen dat Veilig Thuis niets kan met het signaal. De informatie komt van de ouders van een vader die in een vechtscheiding verkeert. Zij zijn dus geen objectieve partij in het verhaal. Een school of de politie, dáár heeft Veilig Thuis wat aan.

Ik werk nu ruim een jaar als communicatiemedewerker bij het NJi en via Facebook en Twitter hoor ik steeds vaker soortgelijke verhalen van opa’s en oma’s. Net als ik voelen zij zich afgescheept door Veilig Thuis. Waarom pakt Veilig Thuis deze signalen niet op?

Wat ik zou willen voor de toekomst? Dat Veilig Thuis signalen van bezorgde familieleden serieus neemt, ook in conflictsituaties. Want dat familieleden partijdig zijn, wil nog niet zeggen dat hun signalen onterecht zijn. En als Veilig Thuis dan niets met zo’n melding kan – om welke reden dan ook – dat ze dan adviseren over wat de beller kan doen om de situatie te verbeteren.

Noah en Evi zijn niet de echte namen van de kinderen.

Over de auteur

Lucinda van Ewijk

Communicatiemedewerker bij het Nederlands Jeugdinstituut. Bachelor Geschiedenis behaald bij de Universiteit Utrecht met als afstudeeronderwerp 'verzorgingshuizen in de 18e eeuwse Republiek'.

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Een oma

hallo ik ben klaske  uit utrecht 

ik ken dat probleem ook en weet ook niet meer wat ik er aan kan en moet doen .

ik ben oma van drie schatten van kleinkinderen alleen zij verzogt de kinder heel goed toen wij haar leerde kennen zat zij met haar 2 eigen van (haar twee twee mannen) kinderen in de schuld verlening  met mijn zoom hebben zij een meisje gekregen  nu naar een jaar is de relatie naar de knoppen gegaan en zinds die tijd vervalt zij in haar eigen gewoonte kopen kopen maar niet haar vaste lasten betalen ik zie dat dit weer verkeerd afloop en het ook aan haar verteld dat zij zo niet verder kan gaan nu ze weer beetje bij beetje gaat betalen maar de achterstand kan zij nooit in halen alleen al voor de kinderen wil ik ze gaan helpen want er moet wel eten op de tafel komen het is water na de zee brengen weken lang krijgen zij alleen een broodje te eten of craekers  dat is niet genoeg als er geld binnen komt dan gaan ze weer veel naar mac donald

ik heb geprobeert om in gesprek te gaan met kinderbescherming maar daar word je de deur uit gekeken je loopt tegen een muur aan en mag je er niet mee bemoeien en omdat de kinderen er altijd schoon en netjes bij lopen doen ze er niets mee  het is verschrikkelijk dat de kinderen niet genoeg eten te krijgen zelf denk ik dat er eerst wat moet gebeuren voor dat er inbegrepen word  ik kan het ook niet telkens op brengen om daar de kasten te vullen  weet iemand waar ik wel gehoord word  vg klaske  

en wij hebben haar zo veel mogelijk geholpen zodat zij er binnen een half jaar er uit was 

Organisatie: Nederlands Jeugdinstituut
Functie: Adviseur
Sector / werkveld: Centrum voor jeugd en gezin, Gemeentelijke overheid, Rijksoverheid, Jeugdbescherming, Jeugdgezondheidszorg, Jeugd-ggz, Jeugdmaatschappelijk werk, Jeugdwelzijnswerk, Jeugdzorg, Justitie, Kinderopvang, Onderwijs, Onderzoek en advies
Organisatie: SBPN
Functie: Secretaris/belangenbehartiger
Organisatie: Hogeschool Leiden
Functie: Lector residentiele jeugdzorg
Organisatie: Nederlands Jeugdinstituut
Functie: Communicatie- / internetmedewerker
Sector / werkveld: Onderzoek en advies
Organisatie: William Schrikker Groep
Functie: Adviseur
Organisatie: Kleinkinderen missen hun grootouders
Functie: Een oma
HomeThema'sWerkgroepenDeelnemersOver dit platformUpdatesPrikbordBlogs3 vragen overKalenderPraktijkvoorbeeldenVraag & Antwoord