Blogs

Overplaatsing van een kind staat gelijk aan levenslang

Wat betekent het voor een kind om te worden overgeplaatst? Ieder kind heeft behoefte aan verbondenheid, competentie en autonomie. Maar overplaatsen staat voor afwijzen, contactverlies en verlies van autonomie, niet alleen een nieuw thuis maar ook weer een nieuwe school en nieuwe vriendschappen sluiten. Als dat al lukt. Laten daarom iets doen tegen deze overplaatsingen.


Ik bel aan bij een gezinshuis in een dorp in Zuid-Holland. De gezinsmoeder doet open en als ik naar binnen wil, schiet een kleine jongen in paniek de trap op. Als ik vraag wat er is zegt ze: 'hij is bang dat je hem komt halen'.

Ernstige gevolgen van overplaatsing

De gevolgen van overplaatsingen zijn ernstig en levenslang, er zijn vaak ontwikkelingsachterstanden op meerdere domeinen. Kinderen raken als gevolg daarvan makkelijker verslaafd, in de criminaliteit en vooral meisjes vallen ten prooi aan loverboys.

15 tot 20 overplaatsingen per kind is echt geen uitzonderingToen ik in 2011 mijn proefschrift ‘Doe als eerste geen kwaad’ over leefklimaat in de forensische jeugdzorg publiceerde, wist ik nog niet dat ik de jaren daarna veel bange, boze en verdrietige kinderen zou tegenkomen. Enkele jaren later deden we in opdracht van VWS onderzoek naar kinderen die binnen één jaar meerdere malen waren overgeplaatst. We dachten aan ongeveer 20, maar het waren er meer dan 200! In de jaren dat ik onderzoek doe in de jeugdsector kom ik veel kinderen tegen die vaak worden overgeplaatst, 15 tot 20 keer is echt geen uitzondering. Triest record: een jongen die in twee jaar 42 keer is overgeplaatst.

Vertrouwen en stabiliteit

We moeten voor deze kinderen het vertrouwen en hoop op een stabiel plekje terugbrengen. Voor de meest beschadigde kinderen moeten we onze specialistische voorzieningen behouden en niet afbreken want die afbraak genereert alleen maar meer overplaatsingen. Vervolgens moeten we meer stabiele plekken scheppen, bij voorkeur gezinshuizen zoals de Jeugdwet het formuleert. Daar zijn er naar schatting nog minstens 3000 extra van nodig en dat gaat voorlopig niet lukken omdat geld en implementatie niet in de Jeugdwet waren voorzien. Slecht nieuws voor kinderen die wachten op dat plekje en die levenslang de last van afwijzing met zich meedragen.

Het goede nieuws

Het goede nieuws op twee andere pijnpunten: minister De Jonge heeft onlangs besloten dat jongeren in de gesloten jeugdzorg niet meer in de separeercel mogen. Ook mogen ze niet op hun 18e de jeugdzorg worden uitgekegeld. Logisch. Dat doe je toch ook niet met je eigen kinderen? Hopelijk hoeft ook Alicia, uit de veelbesproken documentaire van regisseur Maasja Ooms, niet meer in de separeer. Nu nog overplaatsingen verbieden en die 3000 gezinshuizen mogelijk maken. Laten we aan de slag gaan.

Over de auteur

Peer van der Helm

dr. G.H.P (Peer) van der Helm doet onderzoek naar het leef-, leer- en werkklimaat in de residentiele jeugdzorg.

contact:

Expertisecentrum Jeugd/Youth Expert Centre
Hogeschool Leiden/Leiden University of Applied Sciences
 
Zernikedreef 11, kamer C1.001
Postbus 382, 2300 AJ Leiden
phone: +31 (0)6 4813 3745
 
website: http://www.hsleiden.nl/lectoraten/residentiële-jeugdzorg/
english: http://www.hsleiden.nl/lectoraten/residential-youthcare-english/
 

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Eigenaar van het Gezinshuis Talenten van de toekomst

Eens geplaatst blijft geplaatst 🌸 eerst maar eens profielen maken van kinderen en toekomstige verzorgenden en dit op elkaar afstemmen. Bij escalaties een behandelteam toevoegen en aan alle betrokkenen psycho educatie geven x maatzorg plegen en gestructureerd het probleem oplossen en niet verplaatsen kom op zeg het zijn geen pakketjes 😕🌸

Organisatie: Nederlands Jeugdinstituut
Functie: Adviseur
Sector / werkveld: Centrum voor jeugd en gezin, Gemeentelijke overheid, Rijksoverheid, Jeugdbescherming, Jeugdgezondheidszorg, Jeugd-ggz, Jeugdmaatschappelijk werk, Jeugdwelzijnswerk, Jeugdzorg, Justitie, Kinderopvang, Onderwijs, Onderzoek en advies
Organisatie: SBPN
Functie: Secretaris/belangenbehartiger
Organisatie: Hogeschool Leiden
Functie: Lector residentiele jeugdzorg
Organisatie: William Schrikker Groep
Functie: Adviseur
Organisatie: Gezinshuis Talenten van de toekomst
Functie: Eigenaar van het Gezinshuis Talenten van de toekomst
HomeThema'sWerkgroepenDeelnemersOver dit platformUpdatesPrikbordBlogs3 vragen overKalenderPraktijkvoorbeeldenVraag & Antwoord