Blogs

'Toen ik erover schreef...'

326

Meer dan vierhonderd blogs zijn de afgelopen vijf jaar gepubliceerd op Kennisnet Jeugd. Blogauteurs deelden adviezen, zorgen, vraagstukken en mogelijke oplossingen. De blogs gingen over uiteenlopende onderwerpen, van de rol van wijkteams tot gedeelde besluitvorming, van de pedagogische tik tot de toegang tot jeugdhulp.

De top-3

Transparantie

Peer van der Helm kreeg altijd veel reacties op zijn blogs 'Soms krijg ik wel twintig mailtjes, ik word gebeld, mensen willen langskomen. Ze vragen advies over hun eigen casussen, of ze zeggen: Wij hebben deze oplossing, wat vind je daarvan?' Hij betreurt het dat Kennisnet Jeugd stopt, omdat er volgens hem toch al te weinig transparantie is in de jeugdsector. 'Instellingen houden stil waar ze mee worstelen. Bijvoorbeeld suïcidale kinderen in gesloten instellingen, het onderwerp van mijn laatste blog. Toen ik daarover schreef, hoorde ik van allerlei kanten: daar zitten wij ook mee. Ik snap wel dat instellingen dat voor zich houden, maar zo ploetert iedereen door. Dat is niet goed. Instellingen zitten allemaal met dezelfde problemen. Ouders motiveren. Jongeren die weglopen. Praat erover, want dan pas vind je oplossingen!'
Van der Helm blijft bloggen. 'Ik schrijf ook op Socialevraagstukken.nl. Die stukken worden vaak overgenomen in lokale kranten. Er is behoefte aan informatie en discussie over jeugdzorg. Als je niet open bent, krijg je in de samenleving ongenuanceerde verhalen. Dan kun je ook niet vertellen tegen welke dilemma's je aanloopt. Als kinderen bijvoorbeeld weglopen uit een gesloten inrichting, gaan burgemeesters en wethouders vragen om hogere hekken en het intrekken van verlof. Maar met minder vrijheid beperk je ook de mogelijkheden van behandeling. Als je dat uitlegt, snappen ze het ook. Dan wordt het beeld in de samenleving genuanceerder.'

Grootouders

Jos Verhoeven kreeg weinig reacties op zijn blog over pleegzorg door grootouders. 'Wel heb ik het onderwerp de afgelopen jaren vaak besproken op bijvoorbeeld conferenties. Dan hoor ik vaak: 'Netwerkpleegzorg, dat doen we al'. Maar in de cijfers zie ik geen stijging van de inzet van grootouders. 2.100 tot 2.500 pleegkinderen wonen bij hun grootouders. Dat is circa 10 procent van de pleegkinderen. Ik zie dat percentage niet beduidende groter worden.'
'Als een kind in crisis is, zou de eerste vraag moeten zijn of de grootouders iets kunnen doen. Van de pleegzorgaanbieders hoor ik steeds: we doen ons best. En dat geloof ik wel. Ik vind ook dat grootouders zelf proactiever moeten optreden. Als je niet betrokken bent bij de rapportage van de Raad voor de Kinderbescherming, neem dan zelf contact op met de raad!'

Drijfveer

De onbetwiste blogkampioen op Kennisnet Jeugd is Nic Drion met zijn 44 blogs. 'Mijn belangrijkste drijfveer is de veiligheid van kinderen'Als ik een goede kop heb, of juist een goede afsluitende zin, dan volgt de rest'. De onderwerpen waar ik over schrijf, liggen op straat. Je hoeft maar naar het Journaal te kijken. Ook hoor ik tijdens teambesprekingen en trainingen vaak dingen die me aan het denken zetten.'
Drion schreef al verhalen en gedichten voor kinderen. 'Gaandeweg ben ik de techniek van het bloggen gaan beheersen. Het puntige van een blog, hoe je een verhaal afrondt in vijf- à zeshonderd woorden. Als ik een goede kop heb, of juist een goede afsluitende zin, dan volgt de rest.'
Drion wil doorgaan met bloggen, maar weet nog niet hoe. 'Ik zou best op een andere site willen bloggen; tips zijn welkom!'
Hij hoort regelmatig dat mensen de inhoud van zijn blogs herkennen in hun eigen werk of persoonlijke omstandigheden. 'Ze vragen ook wel eens of ik met ze wil meedenken, en dat doe ik graag.'
Zelf vindt hij zijn blog over een basisinkomen inhoudelijk belangrijk. 'We doen veel om de veiligheid van kinderen te vergroten, maar ik denk dat juist zo'n praktische insteek effect kan hebben. Minder problemen zorgt voor minder stress zorgt voor minder geweld.'

Over de auteur

Kennisnet Jeugd

De redactie van Kennisnet Jeugd plaats soms zelf bijdragen.

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Zelfstandige; Advies Verandering Projectleiding in het sociaal domein
Functie: Adviseur
Sector / werkveld: Onderzoek en advies
Organisatie: Nederlands Jeugdinstituut
Functie: Redactie
Organisatie: SBPN
Functie: Secretaris/belangenbehartiger
HomeThema'sWerkgroepenDeelnemersOver dit platformUpdatesPrikbordBlogs3 vragen overKalenderPraktijkvoorbeeldenVraag & Antwoord