3 vragen aan Suzanne de Ruig (systeemtherapeut Verbindingsteam)

Suzanne de Ruig (Verbindingsteam)

Suzanne de Ruig
Functie: systeemtherapeut/teamleider Verbindingsteam
Organisatie: Youké
Sector: jeugd- en opvoedhulp

1. Wat moet de transformatie van de zorg voor jeugd in ieder geval opleveren?

“Dat we ons realiseren welke kansen het sociale netwerk rond jongeren en gezinnen ons biedt. Alles moet nu anders, beter en goedkoper. Soms heb je zo’n dwangmiddel nodig om te zien dat je goud in huis hebt. Laten we de inzet van het netwerk serieus nemen en methodisch aanpakken. Het mag geen verkapte bezuinigingsmaatregel worden.”

2. Wat draag jij eraan bij?

“Het verbindingsteam streeft ernaar dat jongeren bij wie uithuisplaatsing dreigt, toch thuis of zelfstandig kunnen blijven wonen. Dat doen we door interdisciplinair te werken maar vooral ook door de inzet van een zogeheten JIM, ‘de door jou ingezette mentor’. Die mentor komt uit het sociale netwerk en is door de jongere zelf gekozen om hem of haar te ondersteunen.”

3. Wat is jouw drive?

“Ik wil ervoor zorgen dat professionals die mentoren in het netwerk zien en durven te volgen, ook al druist dat soms in tegen hun eigen hulpverleningsgevoel. Beschouw die opa, buurvrouw of tante die bereid is zich als JIM op te werpen, als een kompas. Betrek ze vanaf het allereerste begin en niet pas als alles eigenlijk al beklonken is. Ga samen de uitdaging aan om voor deze jongeren een vangnet te zijn.”

Meer over de Verbindingsteams

Maak kennis met Suzanne op Kennisnet Jeugd:

Suzanne de Ruig
Functie: Systeemtherapeut
Organisatie: Youke
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Youke
Functie: Systeemtherapeut
HomeThema'sWerkgroepenDeelnemersOver dit platformUpdatesPrikbordBlogs3 vragen overKalenderPraktijkvoorbeeldenVraag & Antwoord