3 vragen aan Matthijs Riemens (buurtteam Jeugd en Gezin Utrecht)

"Gezinnen moeten sneller de zorg krijgen die ze nodig hebben"

Naam: Matthijs Riemans
Functie: stedelijk projectleider Jeugd en Gezin
Organisatie: gemeente Utrecht
Sector: vrij toegankelijke lokale jeugdhulp

Wat moet de transformatie in ieder geval opleveren?
“Dat gezinnen sneller en gemakkelijker dan het oude systeem toelaat, de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dat betekent minder hulpverleners, geen lange indicatieprocedures of wachtlijsten en niet steeds opnieuw je verhaal hoeven doen. Als je ergens mee worstelt moet je een hulpverlener krijgen die je helpt dat probleem op te lossen of samen met jou kijkt wie je daarbij nog meer nodig hebt. Vervolgens verwijst hij niet door maar blijft naast je staan tot het probleem is opgelost.”

Wat draag jij daaraan bij?
“Dat is vooral het mede neerzetten van de buurtteamorganisatie Jeugd en Gezin Utrecht, die deze uitgangspunten hoog in het vaandel heeft staan. Als projectleider probeer ik de buurtteammedewerkers te faciliteren om hun nieuwe werkwijze in de praktijk te brengen zonder dat ze gehinderd worden door procedures of systeemeisen. Mijn rol vanuit de gemeente is ervoor te zorgen dat daarvoor beleidsruimte is.”

Wat is jouw drive?
“Ik vind dat we heel veel goede hulpverleners hebben rondlopen die vaak precies weten wat een gezin nodig heeft maar door allerlei regels en eisen beknot worden in hun mogelijkheden. Mijn drive is ervoor te zorgen dat ze ongehinderd hun werk kunnen doen zodat de zorg voor jeugd en ouders echt verbetert.”

Lees hier meer over de Utrechtse buurtteams Jeugd en Gezin.

Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
HomeThema'sWerkgroepenDeelnemersOver dit platformUpdatesPrikbordBlogs3 vragen overKalenderPraktijkvoorbeeldenVraag & Antwoord