Masterclass Verbindend leiderschap voor pleegzorgbegeleiders

maart 19
Tijd: 10:00 tot 16:00
Type: Training

De communicatie tussen het pleeggezin en de ouders van een pleegkind loopt stroef. De gezinsvoogdijwerker heeft hele andere ideeën over goed (genoeg) opvoederschap dan jijzelf. Ouders kunnen de uithuisplaatsing van hun kind niet accepteren. Partijen beschuldigen elkaar van tegenwerken en sabotage.

Als pleegzorgbegeleider kom je vaak voor ingewikkelde dilemma’s te staan, waarin een groot beroep op jouw professionaliteit wordt gedaan.

In de masterclass ‘Verbindend leiderschap voor pleegzorgbegeleiders’ leer je hoe je lastige onderwerpen bespreekbaar maakt en oplost. Je leert hoe je tegengestelde doelen en vastgelopen conflicten ombuigt naar een constructieve samenwerking.

  • Je staat steviger in je rol als pleegzorgbegeleider, met name als er sprake is van tegengestelde belangen en emotionele conflicten.
  • Je staat nooit meer machteloos, met lege handen, als de betrokkenen waar jij zorg voor hebt elkaar niet (meer) kunnen vinden.
  • Je ontdekt hoe je de regie neemt (en krijgt!) naar duurzame oplossingen. Respectvol. Zonder jezelf en jouw waarden te verloochenen.

In deze masterclass gaan we in op de complexe uitdagingen rondom de onderlinge samenwerking tussen pleegzorgbetrokkenen. En jouw rol hierin.

Wij benaderen pleegzorg vanuit de visie dat optimale samenwerking tussen volwassenen rondom een jeugdige het belangrijkste middel is om ervoor te zorgen dat deze jeugdige stabiel en veilig kan ontwikkelen en opgroeien. Iedere belangrijke betrokkene heeft ideeën over wat goed is voor het kind en hoe hij of zij, vanuit zijn rol en verantwoordelijkheid, bij kan dragen aan diens ontwikkeling. Het risico is groot dat de (vaak grote) verschillen van inzichten leiden tot conflicten. De schuld van een stroeve samenwerking wordt vervolgens vaak bij de ander gelegd.

In deze masterclass ontdek je dat het niet zo simpel is. En hoe jij  als pleegzorgbegeleider de regie kunt nemen (en krijgen!) om de samenwerking te verbeteren. Waarbij alle betrokkenen tevreden zijn. Zonder tot compromissen te hoeven komen.

De training is opgebouwd uit diverse interactieve werkvormen rondom de volgende thema’s:

  • Meerzijdige partijdigheid in de pleegzorgpraktijk: De rol van de pleegzorgbegeleider bij belangentegenstellingen tussen ouders- pleegouder-pleegkinderen.
  • Als onderhandelen en overtuigen niet lukt.
  • Valkuilen bij verhitte discussies. En hoe je daar niet intrapt.
  • Lastige onderwerpen bespreekbaar maken. En oplossen!
  • ‘Moeilijke mensen’.

We werken en oefenen met door de deelnemers ingebrachte praktijksituaties en ervaringen.

Studiedag

Deze masterclass is ideaal voor een teamstudiedag. De opzet is ontworpen om de onderlinge verstandhouding tussen collega’s te versterken, waardoor de betrokkenen na afloop (nog) makkelijker bij elkaar te raden gaan voor steun, advies en hulp, als zij vastlopen in hun rol.

Data en tijden: Eén lesdag van 10.00-16.00 uur.

Geaccrediteerd door SKJ met 7 punten

Deze masterclass is het hele jaar In Company te boeken (mail eline@pleegzorg-academie.nl).

Trainer:  Eline Engelhart

Kosten: € 395,- excl BTW per deelnemer

Aanmelden: https://pleegzorggedoe.nl/events/nieuw-masterclass-verbindend-leiderschap-voor-pleegzorgbegeleiders/

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Trefwoorden voor dit item

conflicthanteringconflictoplossingpleegzorgpleegzorgbegeleiderpleegzorgwerkersamenwerkensamenwerking pleegzorg
Organisatie: Pleegzorggedoe.nl
Functie: Adviseur
Sector / werkveld: Jeugdzorg, Pleegzorg
HomeThema'sWerkgroepenDeelnemersOver dit platformUpdatesPrikbordBlogs3 vragen overKalenderPraktijkvoorbeeldenVraag & Antwoord