Jaarlijks congres LVB

januari 31
Locatie: Utrecht
Tijd: 10:00 tot 16:30
Type: Congres

Het jaarlijks congres over LVB staat dit jaar in het teken van risicogedrag.

Mensen met een licht verstandelijke beperking staan de laatste jaren steeds meer midden in de samenleving. Ze wonen in de wijk, hebben werk of dagbesteding, maken soms deel uit van het verenigingsleven en gaan uit. En dat is natuurlijk mooi. Daardoor worden ze (net als alle andere burgers) ook blootgesteld aan allerlei verleidingen. Door hun beperking zijn ze echter extra kwetsbaar, waardoor ze gemakkelijker aan deze verleidingen toegeven. Ze zijn immers relatief gemakkelijk te beïnvloeden door anderen en hebben minder controle over hun emoties en impulsen. Voor je het weet hebben ze op die manier dan een verslavingsprobleem ontwikkeld, laten zich misbruiken door mensen met slechte bedoelingen of gaan (veelal onbedoeld) over de grenzen van andere mensen heen. Bovendien is het voor hulpverleners en begeleiders extra moeilijk om bij deze mensen aan preventie te doen. Verbale en (vooral) schriftelijke) communicatie is vaak lastig voor mensen met een LVB. En wat ze in de ene context geleerd hebben, vinden ze moeilijk te generaliseren naar de andere. Ook ontbreekt het vaak aan zelfinzicht en hebben ze een laag zelfbeeld. Allemaal factoren die het gecompliceerd maken om mensen met een LVB die risicogedrag vertonen, uit de problemen te houden.

Wat zijn risico- en beschermende factoren? Welke bijkomende psychiatrische problematiek kan risicogedrag bij mensen met een LVB mede beïnvloeden? Hoe voorkom je verslaving, daderschap, slachtofferschap en grensoverschrijdend gedrag? Hoe ga je praktisch om met mensen met een LVB die in handen van loverboys (dreigen te) vallen? Waar houd je in de gespreksvoering over deze thema's rekening mee bij mensen met een LVB?

Op het jaarlijks congres over LVB delen de sprekers en deelsessieleiders hun kennis, ervaring en praktische inzichten ten aanzien van deze vragen.

Meer...

Geplaatst door:
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

Trefwoorden voor dit item

congresjaarlijks congresjeugd lvblicht verstandelijke beperkinglvblvb risicojeugd multiproblemgezinnen
Organisatie: Blik op hulp
Functie: Redacteur / blogger
Sector / werkveld: Journalistiek
HomeThema'sWerkgroepenDeelnemersOver dit platformUpdatesPrikbordBlogs3 vragen overKalenderPraktijkvoorbeeldenVraag & Antwoord