Signs of Safety - Drenthe

eigen kracht gebruiken om kindermishandeling te voorkomen

Samenvatting

In Signs of Safety wordt samen met het gezin en netwerk wordt gezocht naar wat goed gaat in het gezin en hoe positieve elementen gebruikt kunnen worden als praktische oplossingen in het voorkomen van kindermishandeling. De eigen kracht van ouders staat hierin centraal.

Wat levert het op?

Door het werken met Signs of Safety wordt een samenwerkingsrelatie met het gezin op gebouwd. In gezinnen waar (mogelijk) sprake is van kindermishandeling wordt de veiligheid van het kind binnen het gezin vergroot.

Hoe is de opzet?

Het gezin brengt samen met de hulpverlener in kaart wat de kansen, zorgen en risico’s binnen het gezin zijn. Samen met het sociale en formele netwerk wordt een veiligheidsplan opgesteld. Het plan bevat zogenaamde bodemeisen om de veiligheid van het kind voortdurend te waarborgen. De uitvoering van het plan is ook de verantwoordelijkheid van het netwerk.

Wat werkt goed? Wat kan beter?

Succesfactoren:

  • De hulpverlener gebruikt de taal en de woorden die het gezin.
  • De constrcutieve relatie tussen het gezin en de hulpverlener zorgt voor vertrouwen.
  • Het formele en sociale netwerk is betrokken en medeverantwoordelijk bij de hulpverlening

Faalfactoren:

  • Signs of Safety moet wel op de juist manier worden geïmplementeerd en geborgd. Enkel trainingen zijn niet voldoende.
  • De hulpverlener moet oog blijven hebben voor de krachten van het gezin, ondanks dat de druk vanuit de omgeving kan zorgen voor een neiging tot ingrijpen.

Wat kost het?

Jeugdbescherming Noord (voorheen Bureau Jeugdzorg Drenthe) heeft bij de start van Signs of Safety subsidie gekregen van de provincie Drenthe en een bijdrage van Stichting Kinderpostzegels Nederland.

De instelling maakt verder zelf geld vrij voor de implementatie van Signs of Safety. Het trainen van medewerkers kost geld en het borgen van de methodiek op alle niveaus behoeft aandacht en tijd.

Vragen?

Heb je een vraag of opmerking, of wil je een ervaring delen?
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Trainer-schrijver-Master Ecologische Pedagogiek- leerkracht-counsellor

Als grote "aanhanger" van oplossingsgericht werken ben ik altijd blij wanneer ik lees over Signs of Safety. Via mijn intervisiegriep in Zwolle heb ik er voor eht eerst over gehoord. Later twee trainingsdagen gehad van Eric Sulker.  Ik ben blij dat jullie de 'faalfactoren' zo duidelijk beschreven hebben.    Geïnspireerd oor het Oplossingsgericht Werken geef ik zelf de training "Kracht Opbouwend Communiceren". Misschien tzt een aanvulling voor medewerkers? Ik werk namelijk ook met creatieve, non-verbale communicatie vaardigheden.    Met vriendelijke groet, Ella de Jong    http://www.elladejong.com

Organisatie: Ella de Jong - Bureau Uil
Functie: Trainer-schrijver-Master Ecologische Pedagogiek- leerkracht-counsellor
Sector / werkveld: Centrum voor jeugd en gezin, Jeugd-ggz, Jeugdzorg, Onderwijs
HomeThema'sWerkgroepenDeelnemersOver dit platformUpdatesPrikbordBlogs3 vragen overKalenderPraktijkvoorbeeldenVraag & Antwoord