Steunouder, kans voor kind en ouders

Samenvatting

Steunouders zijn vrijwilligers die kinderen van ouders in een kwetsbare situatie één of twee dagdelen per week opvangen. Opvang door een steunouder geeft het kind een aanvullend "thuis" met rust, regelmaat en structuur. De ouders van het kind krijgen zo de ruimte om op adem te komen. Steunouder heeft een preventieve insteek en wil gezonde gezinsnetwerken bevorderen en zwaardere professionele zorg voorkomen.

Wat levert het op?

Steunoudercoördinatoren evalueren halfjaarlijks met de steun- en vraagouders hoe de match loopt en of de gemaakte afspraken nog kloppen. Zonodig worden de afspraken bijgesteld.

In januari 2016 start onderzoek door de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht naar de werkzame bestanddelen van Steunouder.
 

Hoe is de opzet?

Steunouders zijn bedoeld voor kinderen met ouders die door allerlei oorzaken de verzorging en opvoeding van hun kind tijdelijk moeilijk alleen aan kunnen. De ouders beschikken zelf niet over een netwerk.

Ouders kunnen zich aanmelden bij de uitvoerende organisatie in hun gemeente. De coördinator Steunouder doet de kennismaking en zoekt een geschikte steunouder. Een goede wenfase is het fundament voor het goede verloop. De coördinator begeleidt de match.

Veiligheid staat altijd voorop. Naast een uitgebreide kennismaking moeten steunouders een Verklaring omtrent het Gedrag aanvragen en een verplichte training volgen van drie dagen. De duur van de match is minimaal zes maanden.

De uitvoering is in handen van dienstverlenende welzijnsorganisaties. Stichting Steunouder Nederland (SSON) stimuleert de verspreiding van het concept Steunouder en ondersteunt organisaties bij de uitvoering. SSON bewerkstelligt de onderlinge uitwisseling van opgedane kennis en ervaring.

Wat werkt goed? Wat kan beter?

Succesfactoren
- Kind kan bij ouders blijven wonen
- Gezonde gezinsnetwerken in de gemeente
- Gelijkwaardige relatie steunouders en vraagouder
- Goede investering in de startfase van de matches
- Goede telefonische en digitale bereikbaarheid van de organisatie
- Goede samenwerking met organisaties die vraagouders begeleiden
- Het benutten van het bestaande netwerken voor pr en samenwerking

Knelpunten
- Vraagouders kunnen een drempel ervaren om zich aan te melden
- Het vinden van voldoende vrijwilligers

Wat kost het?

Steunouder vereist enige organisatorische en inhoudelijke aanpassingen in de organisatie, pr en trainingen. Er moet een coördinator worden aangetrokken voor de uitvoering. Na de opstartfase zijn geen extra kosten: voor hetzelfde geld krijgen meer kinderen en vraagouders steun krijgen door steunouders.
De kosten bedragen vooralsnog gemiddeld:
1e jaar: 2700 euro per match - 15 matches
2e jaar: 1000 euro per match - 33 matches
3e jaar: 700 euro per match -   52 matches

Meer weten over dit project?

Projectwebsite: www.steunouder.nl

Contact

Organisatie: Stichting Steunouder Nederland

Vragen?

Heb je een vraag of opmerking, of wil je een ervaring delen?
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Stichting Steunouder Nederland
Functie: Landelijk Programma Coordinator
HomeThema'sWerkgroepenDeelnemersOver dit platformUpdatesPrikbordBlogs3 vragen overKalenderPraktijkvoorbeeldenVraag & Antwoord