Jimmy's

Jongeren voor jongeren

Samenvatting

Jongeren komen naar Jimmy's met al hun vragen en ideeën, of het nou om geld gaat of om problemen thuis. Jimmy's wordt gerund door jonge mensen. Als het nodig is, is er snel contact met een netwerk aan experts en professionals om jongeren verder te helpen. Zo wil Jimmy's voorkomen dat vragen problemen worden. De focus ligt op talentontwikkeling, netwerkversterking, organiseren van ontmoeting en stimuleren van zelfredzaamheid

Wat levert het op?

Bij Jimmy's vinden ze dat jongeren recht hebben op betrouwbare informatie, goed advies en een steuntje in de rug bij het realiseren van ideeën en het oplossen van problemen.
Jimmy's wil dat jongeren kansen krijgen, uitgedaagd worden en waar nodig hulp krijgen om op te groeien tot sociale, weerbare en zelfredzame volwassenen die een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Jimmy's wil dit zo makkelijk en leuk mogelijk maken voor alle jongeren.

Hoe is de opzet?

Jongeren kunnen bij Jimmy's binnenstappen of een medewerker van Jimmy's kan jongeren aanspreken op scholen, festivals, etc. Het contact wordt soms gelegd met een heel concreet doel; antwoord vinden op een vraag of verder geholpen willen worden met een idee. Een Jimmy's jongere is getraind in het voeren van gesprekken en het vinden en geven van betrouwbare informatie. Als een vraag of idee te moeilijk of complex is dan kan een professional worden benaderd uit het netwerk van Jimmy's. Afhankelijk van de vraag van een jongere blijft het bij dit eenmalige contact of worden er nieuwe afspraken gemaakt.

Wat werkt goed? Wat kan beter?

Succesfactoren zijn;

  • De jongeren hebben veel inspraak en ruimte voor hun talent
  • Er wordt niet gefocust op problemen
  • Hulp binnen Jimmy's is kosteloos
  • Hulp is laagdrempelig
  • Gespecialiseerde hulp is altijd dichtbij

Knelpunten zijn;

  • Te weinig mankracht om veel nieuwe Jimmy's op te zetten
  • Afhankelijkheid in financiering van reguliere budgeten
  • Aan de randvoorwaarden voor het opzetten van nieuwe Jimmy's voldoen in tijde van de transitie

Wat kost het?

Een lokale Jimmy's valt bijna altijd onder regulier beleid (zoals jongerenwerk, CJG, jongerenparticipatiebeleid etc.). Het starten van een nieuwe Jimmy's is een eenmalige investering van gemiddeld €50.000 (verspreid over 2 jaar). Het draaiend houden van een Jimmy's kost meestal tussen de €75.000 en de €150.000 per jaar. Dit is afhankelijk van de grote van een gemeente/ de grote van een Jimmy's.

Contact

Organisatie: Up to Us
Naam: Fanny Koerts

Vragen?

Heb je een vraag of opmerking, of wil je een ervaring delen?
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
HomeThema'sWerkgroepenDeelnemersOver dit platformUpdatesPrikbordBlogs3 vragen overKalenderPraktijkvoorbeeldenVraag & Antwoord