Mijn Backpack: luisteren naar en praten met kinderen over plaatsing in pleegzorg

Samenvatting

Mijn Backpack helpt jonge kinderen hun uithuisplaatsing en plaatsing in een pleeggezin te begrijpen en te verwerken middels het verhaal van Eend die bij de honden gaat wonen. In een workshop met andere pleegkinderen en daarna met behulp van een interactief computerprogramma krijgen kinderen de kans de uithuisplaatsing van Eend na te vertellen en de emoties te verwoorden die ze voelen rond gebeurtenissen uit hun eigen verhaal.

Wat levert het op?

Pleegzorgwerkers hebben met het programma een hulpmiddel om echt in gesprek te gaan met jonge kinderen, waardoor de kinderen hun stem kunnen laten horen en hun eigen verhaal en gevoelens leren begrijpen. Dit helpt hen het trauma van de uithuisplaatsing te verwerken. Kinderen vinden het programma leuk om te doen en daarna hebben ze beter contact met hun pleegzorgwerker, waardoor ze ook andere zaken met de pleegzorgwerker bespreken.

Hoe is de opzet?

Kinderen nemen in groepjes deel aan een workshop waarin ze een rugzak met materiaal krijgen en het verhaal van Eend wordt geïntroduceerd. Vervolgens werken pleegzorgwerkers individueel met elk kind via een verhalenvertelprogramma op de computer en maken ze samen met het pleegkind een boek met het verhaal van Eend. Ten slotte gaan zij met elkaar in gesprek over het eigen verhaal van het kind.

Pleegouders werken hierin samen met de pleegzorgwerker en krijgen in een informatiebijenkomst hun eigen rol uitgelegd. Als kinderen het willen kan de pleegzorgwerker ook de ouders en andere betrokkenen uitnodigen om hun kant van het verhaal te vertellen.

Wat werkt goed? Wat kan beter?

Het kost per kind een tijdsinvestering waarvoor ruimte moet worden gegeven. Het is belangrijk dat werkers steun krijgen van gedragswetenschappers of supervisors om reacties van kinderen goed te kunnen plaatsen en om, indien nodig, therapie aan te bieden.

Wat kost het?

Het MijnBackpack-team verzorgt zowel inhuistrainingen als landelijke trainingen tegen kostprijs. De training is geaccrediteerd (8.1 punt) door het Kwaliteitsregister Jeugdzorg.

Tijdsinvestering: twee trainingsdagen plus een evaluatiedag en een individueel traject met een kind uit de caseload. De tijdsinvestering is gemiddeld 36 uur.

Na training moet voor een traject met een pleegkind gemiddeld twintig uur gerekend worden.

Meer weten over dit project?

Projectwebsite: www.mijnbackpack.nl

Contact

Organisatie: Bep van Sloten Consultancy and Training in Alternative Care
Telefoonnummer: 0646004774

Vragen?

Heb je een vraag of opmerking, of wil je een ervaring delen?
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Bep van Sloten Consultancy and Training in Alternative Care
Functie: Consultant en Trainer
Sector / werkveld: Jeugdbescherming, Jeugdzorg
HomeThema'sWerkgroepenDeelnemersOver dit platformUpdatesPrikbordBlogs3 vragen overKalenderPraktijkvoorbeeldenVraag & Antwoord