Wat Nou Anders

mentortraject

Samenvatting

In 2014 startte Stichting Hoezo Anders het mentortraject Wat Nou Anders om leerlingen in het VSO voor te bereiden op de toekomst. Veel jongeren op het VSO zijn zich niet bewust van hun beperking en hun mogelijkheden. Hoezo Anders geeft deze jongeren de kans op een andere manier na te denken over hun toekomst en hun zelfvertrouwen te vergroten zodat de aandoening hun leven minder beperkt. De mentor bezoekt de jongere wekelijks op school.

https://youtu.be/4yn5rj6_M_k

Wat levert het op?

De SROI (Social Return on Investment) is minder uitkeringen en meer gemotiveerde jongeren, die weten wat zij willen en kunnen, de arbeidsmarkt instromen en zodoende geen aanspraak hoeven te maken op een uitkering of andere vorm van financiële ondersteuning. 

De jongere krijgt een klankbord, structuur, hulp bij het vinden van zijn/haar talent. Met de mentor werken ze aan zelfbeeld, inzicht in mogelijkheden, sociale vaardigheden, communiceren/presenteren, eventueel solliciteren (brief, CV, presentatie) en het vinden van studie-/beroepsrichting en vinden/krijgen van een stage of baan. Iedere deelnemer heeft tot nu toe een weloverwogen keuze kunnen maken (diploma gehaald en gestart met vervolgopleiding).

Hoe is de opzet?

Met dit project wil Stichting Hoezo Anders zoveel mogelijk kwetsbare jongeren met een niet-zichtbare beperking een betere toekomst en kwaliteit van leven geven. Het project richt zich op het vergroten van de zelfredzaamheid, zelfstandigheid en onafhankelijkheid van jongeren met een niet-zichtbare beperking. Jongeren, ouders, kunnen zichzelf aanmelden bij Hoezo Anders. Ook werkt de stichting samen met scholen die leerlingen aanmelden. De projectleider koppelt de leerling aan een mentor die door de stichting getraind wordt om de jongere te begeleiden.

Wat werkt goed? Wat kan beter?

 Succes:

  • samenwerking met de school
  • steun ouders
  • betrokken mentoren
  • jongere los zien van stoornis/aandoening

De mentor krijgt vaak veel meer inzicht (dan docent of ouder) wat er speelt in het leven van de jongere en kan daarmee in een vroeg stadium bijsturen. 

Risico:

  • financiering
  • inzet in tijd mentor
  • onbekendheid mogelijkheden bij scholen
  • inzet vrijwilligers is risico voor continuiteit 

Wat kost het?

Het project kon starten met een kleine subsidie van Kinderpostzegels en Oranjefonds. Als scholen, ouders en bedrijven een bijdrage doen kan het project redelijk goed worden voortgezet. Zonder vrijwilliger zou het project ca 35.000 euro per jaar kosten.

Meer weten over dit project?

Contact

Organisatie: Stichting Hoezo Anders

Vragen?

Heb je een vraag of opmerking, of wil je een ervaring delen?
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Stichting Hoezo Anders
Functie: Directeur
HomeThema'sWerkgroepenDeelnemersOver dit platformUpdatesPrikbordBlogs3 vragen overKalenderPraktijkvoorbeeldenVraag & Antwoord