Baby Extra - Eindhoven

Hechtingsproblemen tussen baby's en risico-ouders voorkomen

Samenvatting

Professionals van Baby Extra geven ouders die risico lopen op hechtingsproblemen met hun baby's voorlichting, licht pedagogische hulp en adviezen. De doelgroep bestaat uit (aanstaande) ouders met  psychiatrische problemen, verslavingsproblemen of een verwaarlozings- of misbruikverleden.

Wat levert het op?

  • Voor 10% van de ouders is Baby Extra voldoende om binnen de reguliere zorgketen te blijven. Bij compelexe problemen zorgt de ervaring met Baby Extra ervoor dat ouders kiezen voor hulpverlening.
  • Verwijzers zien positief effect bij ouders die deelnemen aan Baby Extra.

Hoe is de opzet?

Ouders kunnen zichzelf aanmelden voor Baby Extra of worden doorverwezen door een verloskundige, verpleegkundige, hulpverlener, therapeut, huisarts of (medisch) specialist. Na aanmelding hebben ouders gesprekken op het bureau van Baby Extra (consultatiebureau) of bij ouders thuis. De hulpverlener maakt een eigen DVD  van de baby in contact met de ouder. Naast deze informatieve en steunende gesprekken verzorgt Baby Extra groepsbijeenkomsten en cursussen.

Daarnaast is een onafhankelijk psychiatrisch consult mogelijk en/of een doorverwijzingen naar vervolgbegeleiding en of behandeling. Hiervoor werkt Baby Extra samen met Combinatie Jeugdzorg, ZuidZorg, GGzE, Máxima Medisch Centrum, Catharina ziekenhuis, Novadic-Kentron, Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant, Korein kinderplein en de Universiteit Tilburg.

Een begeleidingstraject duurt tussen 15 en 20 uur, afhankelijk van het eerste moment van kennismaking.

Wat werkt goed? Wat kan beter?

Succesfactoren:

  • Zorg op maat: ouders worden serieus genomen en er is tijd voor hun verhaal.
  • Omdat verschillende instellingen samenwerken is er veel expertise beschikbaar.
  • Ook professionals kunnen bij Baby Extra terecht voor advies, consultatie en informatie en vragen over de doelgroep. Ze kunnen ouders verwijzen, maar ook begeleid worden in hun eigen begeleidingscontacten in de gezinnen.

Een knelpunt is de financiering: gemeentes financieren een deel van de begeleiding en het is voor de organisatie steeds moeilijker om de rest gefinancierd te krijgen.

Wat kost het?

Vanaf 2009 wordt Baby Extra door de gemeenten Eindhoven en Veldhoven gedeeltelijk gesubsidieerd. Per gezin worden 4 van de 15/20 uur van een traject vergoed voor het eerste contact met de ouders, en de contacten met hulpverleners en casemanagers. Daarnaast stellen deze gemeentes geld beschikbaar voor informatieverstrekking, advisering en voorlichting binnen de eigen gemeente. De overige kosten van het individuele traject (11/16 uren) en de facilitering van het consultatiebureau (telefoon en ruimte) worden betaald vanuit reguliere middelen (GGz Eindhoven, Combinatie Jeugdzorg en JGZ ZuidZorg).

Meer weten over dit project?

Projectwebsite: www.babyextra.nl/

Vragen?

Heb je een vraag of opmerking, of wil je een ervaring delen?
Om te reageren dien je eerst in te loggen.

Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
HomeThema'sWerkgroepenDeelnemersOver dit platformUpdatesPrikbordBlogs3 vragen overKalenderPraktijkvoorbeeldenVraag & Antwoord