Prikbord

Een nieuwtje? Een mooi filmpje? Plaats op het prikbord alles waarvan je denkt dat het interessant, inspirerend of onmisbaar is voor anderen die werken aan de transformatie van de zorg voor jeugd.

Prik een item op uw Prikbord

 • Wisten jullie dat het kenniscentrum Zorg & Welzijn- IAG van de @NHLhogeschool een facebook en linkedin pagina hebben! Speciaal voor weetjes en nieuwtjes van de IAG_opleiding. https://www.facebook.com/kenniscentrumzorgenwelzijn/

  https://www.linkedin.com/company-beta/10824299/admin

  Aangezien we volgend jaar 25 jaar bestaan als IAG opleiding, we een feestjaar tegemoet gaan, is het zaak om het nieuws rondom de opleiding in de gaten te houden.

  U bent de eerste om te reageren.
 • Op dinsdag 20 juni organiseert Yard Internet een kennissessie over nieuwe samenwerkingsvormen in het sociaal domein. Met sprekers Ed Magnee (Alares) en Wander van Es (Sardes). Er zijn nog een paar plekken vrij. Aanmelden kan via onderstaande link. Vragen? Bel of mail mij gerust.  

  U bent de eerste om te reageren.
 • Kost het regelen van de zorg en ondersteuning aan kinderen met een psychische of lichamelijke aandoening in jouw regio veel tijd en moeite? Heb je behoefte aan handvatten om de zorg voor deze groep beter te organiseren? Samen met Vilans zijn we op zoek naar professionals die willen meedenken in het project ‘Op weg naar integrale zorg en ondersteuning voor kinderen met een chronische aandoening en het gezin in de wijk en op school’. Aanmelden kan tot 9 juni. Kijk voor meer informatie op de site van Vilans:
  http://www.vilans.nl/nieuwsoverzicht-gezocht-professionals-die-willen-meedenken.html

  U bent de eerste om te reageren.
 • Scriptie laten nakijken?

  Veel studenten hebben moeite met de taal in hun scriptie. Denk bijvoorbeeld aan allochtone studenten, dyslecten, studenten die hun scriptie in het Engels schrijven, etc.

  Voor die studenten is een scriptienakijkservice een uitkomst. Een taalkundige maakt de scriptie leesbaar en taalfoutvrij. Daarnaast krijgt de student feedback waardoor hij/zij kan leren van zijn fouten.

  Scriptie laten nakijken kan via onze website: https://www.scribbr.nl/

  U bent de eerste om te reageren.
 • Interessant voor een ieder die bezig is met het organiseren volgens de bedoeling terugdringen van verantwoordingsdruk: het verhaal van de JP van den Bent stichting

  U bent de eerste om te reageren.
 • Hoe verander je naar een effectiever en duurzaam gemeentelijk jeugdbeleid?

  Laatste kans om u aan te melden voor Jeugdbeleid, Jeugdhulp en Jongerenwerk onder leiding van Rene Clarijs op 30 mei in Amsterdam.

  Info en aanmelden via: http://300517.logacom.nl/

  U bent de eerste om te reageren.
 • Spirit en de Bascule: samen eropaf voor betere jeugdhulp!

  Spirit en de Bascule zijn ondernemende organisaties waar de medewerkers alles doen wat nodig is om kinderen, jongeren en gezinnen de beste hulp te geven. De organisaties zoeken continu naar mogelijkheden om de hulp te verbeteren door ruimte te bieden aan vernieuwing en samenwerking. Spirit en de Bascule bieden elk vanuit een eigen expertise specialistische jeugdhulp in de regio Amsterdam. Omdat kinderen, jongeren en gezinnen die bij de organisaties terechtkomen, vaak ernstige problemen hebben en er verschillende vormen van hulp nodig zijn, werken de organisaties al veel samen. Maar voor echte vernieuwing is meer nodig. Daarom gaan Spirit en de Bascule hun krachten bundelen zodat zij samen echt stappen kunnen zetten. De komende tijd onderzoeken zij de mogelijkheden van een bestuurlijke fusie.


  “Door onze krachten te bundelen kunnen we samengestelde teams vormen die buiten de gebaande paden naar oplossingen zoeken om de zorg te verbeteren.”  Mariënne Verhoef, bestuurder Spirit
   

  De hulpverleners van Spirit zijn gespecialiseerd in jeugdhulp en die van de Bascule in kinder- en jeugdpsychiatrie. Bij veel jongeren en gezinnen die zij behandelen spelen er psychische problemen en opvoedproblemen. De organisaties bundelen hun krachten en gaan er samen voor zorgen dat de kinderen, jongeren en ouders die hulp nodig hebben, die hulp krijgen: door een medewerker van Spirit of van de Bascule, of allebei tegelijk, net wat er nodig is. Eén plan van aanpak en een behandeling zonder breuklijnen tussen jeugdhulp en jeugd-ggz, uitgevoerd door een gemengd team dat buiten de gebaande paden gaat om tot nieuwe oplossingen te komen.  


   “We vullen elkaar perfect aan. Met een bestuurlijke fusie halen we de schotten weg en kunnen we kinderen en jongeren beter helpen.” Nellieke de Koning, bestuurder de Bascule
   

  De intentieverklaring voor de bestuurlijke fusie werd op 18 mei 2017 ondertekend door de raden van bestuur. Spirit en de Bascule streven naar een bestuurlijke fusie met ingang van 1 januari 2018.        
   

  Kijk voor meer informatie over de organisaties op: www.debascule.com en www.spirit.nl

  U bent de eerste om te reageren.
 • Op vrijdag 9 juni 2017 organiseert Yorneo een Pleegzorgfestival voor pleegouders, verwijzers, collega-instellingen, gemeenten, professionals en andere betrokkenen bij en geïnteresseerden in pleegzorg.

  Ben je op een of andere manier betrokken bij pleegzorg, dan ben je van harte welkom tussen 15.00 en 21.30 uur op het terrein van Yorneo in Papenvoort. Er staat je een spetterende middag en avond te wachten met interessante workshops, theater, diverse inspirerende sprekers en er is volop ruimte om anderen te ontmoeten, ervaringen en kennis uit te wisselen, geïnspireerd te raken en te genieten van muziek, dans, hapjes en drankjes.
  In de workshops komen onderwerpen aan de orde zoals hechting, leven in twee gezinnen, 18+, grootouders die pleegouder zijn, trauma en mindfulness. Het festival (voor volwassenen) vindt plaats midden in het bos, op het terrein van Yorneo in Papenvoort.

  Bekijk hier het volledige programma

  Ken je mensen die pleegouder willen worden?

  Geef deze uitnodiging dan door, zodat zoveel mogelijk mensen in aanraking komen met pleegzorg. Zij kunnen op het pleegzorgfestival ontdekken wat pleegzorg inhoudt. Er zijn talloze pleegouders met wie ze van gedachten kunnen wisselen. Ook kunnen ze pleegzorgmedewerkers van Yorneo alles vragen wat ze willen weten over pleegzorg.

  We zien je graag op vrijdag 9 juni!

   

  Aanmelden

  U bent de eerste om te reageren.
 • 23 mei 2017: Feestelijke aftrap Wijkacademies Utrecht

  Binnen het project ‘Gewoon opvoeden versterken’ – onderdeel van de AWTJ Utrecht – gaan drie Wijkacademies Opvoeden starten. In Hoograven, Kanaleneiland en Leidsche Rijn gaat een kerngroep van ouders met elkaar in gesprek over opvoeden. Samen kiezen ze belangrijke thema’s om in de wijk aan de orde te stellen en zoeken zij naar creatieve manieren om andere bewoners van de wijk daarbij te betrekken.

  Op 23 mei a.s. organiseren de kerngroepen en professionals van de drie Wijkacademies een feestelijke aftrapbijeenkomst. De ouders uit de kerngroepen delen hun eerste ervaringen en wethouder Victor Everhardt zal hen officieel installeren. Een sneltekenaar van ‘De Werkelijkheid’ maakt een beeldverslag van de bijeenkomst.

  Meer infomatie

  marije.kesselring@hu.nl; www.wijkacademieopvoeden.nl

  U bent de eerste om te reageren.
 • U bent de eerste om te reageren.
 • Meld jouw activiteit aan voor de Voor De Jeugd Dag!

  Het duurt nog even, maar op 6 november vindt de vijfde editie van de Voor de Jeugd Dag plaats. Het NJi is druk bezig met de voorbereidingen, maar om het programma rond te kunnen maken hebben wij jouw hulp nodig. Heb je een voorstel voor een workshop of activiteit? Meld jouw bijdrage dan nu aan via deze site: https://www.voordejeugddag.nl/bijdrage-insturen/ Dit kan tot vrijdag 19 mei.

  Het Nederlands Jeugdinstituut organiseert de Voor de Jeugd Dag in samenwerking met VNG Congressen, in opdracht van de VNG en de ministeries van VWS, VenJ en OCW.

  Er is 1 reactie.
  • Beste Lucinda,
   En in 2015 En in 2016 heeft de Stichting DUTCH CHILD CENTER geflyerd bij de ingangen van de VoordeJeugdDag en werden demobordjes geshowd.Wij vragen uw organisatie tenminste om een marktkraam op uw terrein- liefst overdekt.Een meer inhoudelijke bijdrage bijv. een power point presentatie over enkele onderwerpen zijn we - na overleg- graag bereid te leveren. Moet er een copie dezes naar de VNG Congressen,Min.VWS,V/J,OCW? Namens St.DUTCH CHILD CENTER Jan van der Kooi 0620673029

 • Heb je er wel eens over nagedacht om zelf zorggezin te worden?

  Bijzonder Jeugdwerk zoekt zorggezinnen in de omgeving: Deurne, Helmond, Venlo.

   

  Er zijn bijeenkomsten voor geïnteresseerden gepland op:

  di 16 mei in Venlo

  di 20 juni in Helmond

  Meer informatie is te vinden op www.bj.nl/groothart

  U bent de eerste om te reageren.
 • Meld u nu aan voor de eerste masterclass van ‘Lerend Transformeren’ op 23 mei!
  Wat weten we over het implementeren van vernieuwingen, zoals ondersteuningsaanbod in het jeugddomein? En wat is actieonderzoek eigenlijk? Daarover gaat de eerste (gratis) masterclass van Lerend Transformeren.
  In het project ‘Lerend Transformeren’ gaan professionals en hun organisaties aan de slag met het ontwikkelen van een nieuwe werkstijl gericht op de transformatie.

  Deel 1- Masterclass Lerend Transformeren
  Het eerste deel van de masterclass is voor iedereen gratis toegankelijk.
  Het programma:

  • Dr. Chris Kuiper, lector Transformaties in de Zorg voor Jeugd, neemt u mee in de wereld van het actieonderzoek. Hij gaat in op het belang van actieonderzoek binnen de transformatie in de zorg voor jeugd en geeft handreikingen voor de uitvoer van actieonderzoek.
  • Daarnaast vertelt dr. Karlijn Stals, programmaleider Vakmanschap bij het Nederlands Jeugdinstituut, u over de implementatie van vernieuwingen in de praktijk. Aan de hand van voorbeelden en enkele theoretische modellen laat ze zien hoe u implementatie kunt voorbereiden én hoe u creatief in kunt spelen op lastige situaties.

   

  Deel 2- Masterclass Leren Transformeren
  Het tweede deel van de ochtend is voor de deelnemende actieonderzoeksgroepen. Deze deelnemers krijgen de kans om in groepjes van gedachten te wisselen over hun actieonderzoek met aanwezige experts. Ook horen zij de eerste ervaringen met actieonderzoek die zijn opgedaan in drie pilotgemeenten in de provincie Groningen.

  Aanmelden
  Meld je aan via https://www.tno.nl/nl/over-tno/agenda/2017/eerste-masterclass-lerend-transformeren/

  Lees voor meer informatie de uitnodiging.

  U bent de eerste om te reageren.
 • Hoor je bij een gemeente die zelf de inburgering ter hand wil nemen? Benut dan o.a. de kennis die al meer dan 15 jaar in ontwikkeling is en de mogelijkheid biedt om groepsgewijs in de wijk aan inburgering te werken. https://kennisnetjeugd.nl/praktijkvoorbeelden/48-themis-inburgering-en-participatie

  U bent de eerste om te reageren.
 • Regelmatig worden we geconfronteerd met breakdowns die (mede) te maken hebben met de positie van de eigen kinderen van pleegouders. Wij zijn benieuwd of en hoe anderen de kinderen van pleegouders voorbereiden op de komst van een pleegkind. En welke zorg er is tijdens een plaatsing.

  We zijn ook op zoek naar onderzoeksgegevens als het gaat om eigen kinderen.

  Benieuwd naar jullie reacties!

  Annette van Deutekom

  Ria van Dijk

  U bent de eerste om te reageren.
 • In de afgelopen twee jaar is het aantal kinderen opgevangen wordt in gezinshuizen met 50% toegenomen. In 2014 ging het om 1.728 kinderen, in 2016 waren dit er 2.594. Dat staat in de Factsheet Gezinshuizen van Gezinspiratieplein.

  U bent de eerste om te reageren.
 • Op verschillende plaatsen ontwikkelen zich netwerken van gezinsvormen. In verschillende gemeenten mag ik deze netwerken ondersteunen. Wat heb ik tot nu toe geleerd?

  https://lokaalnetwerkgezinsvormen.wordpress.com/2017/04/27/leren-van-ervaringen/

  U bent de eerste om te reageren.
 • Gezocht: jeugdartsen, orthopedagogen/psychologen, leerkrachten en ouders Geachte meneer/mevrouw,

  Hierbij willen wij uw medewerking vragen voor een onderzoek naar de bekendheid van de stoornis Developmental Coordination Disorder (DCD). Het onderzoek wordt uitgevoerd door de basiseenheid Orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen en het Centrum voor Bewegingswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen/Rijksuniversiteit Groningen. Wanneer u niet of nauwelijks bekend bent met DCD, is uw deelname ook van groot belang.

  Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe richtlijn omtrent diagnostisering en behandeling van DCD. Om de richtlijn zo goed mogelijk te kunnen implementeren in de praktijk is het belangrijk om te weten welke kennis er op dit moment is omtrent DCD, zodat daarop kan worden ingespeeld, indien nodig.

  Bent u een orthopedagoog/psycholoog, klik dan op deze link: http://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_4Z4rSLIDGjuRoGh

  Bent u een ouder, klik dan op deze link: http://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_42XRzKbqnEYk9ed

  Bent u een leerkracht, klik dan op deze link: http://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_1zRTb8NsI1TGJYV

  Bent u een jeugdarts, klik dan op deze link: http://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_1WSyvOfqDcgGw05

  Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen via DCDonderzoek@rug.nl. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking!

  Met vriendelijke groet,

  Het onderzoeksteam:

  Dr. Suzanne Houwen (Basiseenheid Orthopedagogiek, Rijksuniversiteit Groningen)

  Dr. Marina Schoemaker (Centrum voor Bewegingswetenschappen, UMCG/Rijksuniversiteit Groningen) Kristel Klomp (BA student Orthopedagogiek)

  Michelle Veldkamp (BA student Orthopedagogiek)

  Alisha Kollmer (BA student Orthopedagogiek)

  U bent de eerste om te reageren.
 • Gezocht: jeugdartsen, orthopedagogen/psychologen, leerkrachten en ouders  

  Geachte meneer/mevrouw,  

  Hierbij willen wij uw medewerking vragen voor een onderzoek naar de bekendheid van de stoornis Developmental Coordination Disorder (DCD). Het onderzoek wordt uitgevoerd door de basiseenheid Orthopedagogiek van de Rijksuniversiteit Groningen en het Centrum voor Bewegingswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen/Rijksuniversiteit Groningen. Wanneer u niet of nauwelijks bekend bent met DCD, is uw deelname ook van groot belang.  

  Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe richtlijn omtrent diagnostisering en behandeling van DCD. Om de richtlijn zo goed mogelijk te kunnen implementeren in de praktijk is het belangrijk om te weten welke kennis er op dit moment is omtrent DCD, zodat daarop kan worden ingespeeld, indien nodig.  

  Bent u een orthopedagoog/psycholoog, klik dan op deze link: http://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_4Z4rSLIDGjuRoGh  

  Bent u een ouder, klik dan op deze link: http://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_42XRzKbqnEYk9ed

  Bent u een leerkracht, klik dan op deze link: http://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_1zRTb8NsI1TGJYV

  Bent u een jeugdarts, klik dan op deze link: http://rug.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_1WSyvOfqDcgGw05  

  Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen via DCDonderzoek@rug.nl.

  Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking!

  Met vriendelijke groet,

  Het onderzoeksteam:
  Dr. Suzanne Houwen (Basiseenheid Orthopedagogiek, Rijksuniversiteit Groningen)
  Dr. Marina Schoemaker (Centrum voor Bewegingswetenschappen, UMCG/Rijksuniversiteit Groningen) 

  Kristel Klomp (BA student Orthopedagogiek)
  Michelle Veldkamp (BA student Orthopedagogiek)
  Alisha Kollmer (BA student Orthopedagogiek)

           

  U bent de eerste om te reageren.
 • Gezocht: organisaties en/of gemeenten die actief bezig zijn met het vormgeven van preventieve steun bij ouderschap en opvoeden.

  Doormiddel van praktijkstudies gaan wij in beeld brengen wat goede manieren zijn om steun bij ouderschap en opvoeden 'transformatieproof' te organiseren.

  We zoeken antwoord op vragen als: hoe worden ouders betrokken? Met wie werk je samen? Hoe is de vindbaarheid en bereikbaarheid?

  Wil je met jullie goede voorbeeld meewerken aan dit project? Laat het weten via e.vanbeekhoven@nji.nl

  U bent de eerste om te reageren.
Functie(s): Communicatieadviseur
Organisatie: Nederlands Jeugdinstituut
Sector / werkveld: Kennisinstituut voor professionals in de jeugdsector
Functie(s): Kwartiermaker en projectontwikkelaar
Organisatie: Gezinsvormen.nl
Sector / werkveld: Gemeentelijke overheid, Jeugdzorg, Onderzoek en advies
Functie(s): Directeur Transformatie
Organisatie: Nederlands Jeugdinstituut
Sector / werkveld: (onbekend)
Functie(s): Communicatie- / internetmedewerker
Organisatie: De Bascule
Sector / werkveld: (onbekend)
Functie(s): Gedragswetenschapper / psycholoog / (ortho)pedagoog
Organisatie: Yorneo
Sector / werkveld: (onbekend)
Functie(s): Onderzoeker / wetenschappelijk medewerker
Organisatie: APParent R&D / Vantrood Educational Services
Sector / werkveld: Onderwijs, Onderzoek en advies
Functie(s): Ass. uitgever
Organisatie: Uitgeverij SWP bv
Sector / werkveld: (onbekend)
Functie(s): Leerkracht / docent
Organisatie: Jarabee
Sector / werkveld: (onbekend)
Functie(s): Manager
Organisatie: NHL Hogeschool
Sector / werkveld: Centrum voor jeugd en gezin, Gemeentelijke overheid, Jeugdbescherming, Jeugdgezondheidszorg, Jeugd-ggz, Jeugdmaatschappelijk werk, Jeugdwelzijnswerk, Jeugdzorg, Jeugdreclassering
Functie(s): Medewerker
Organisatie: DUTCH CHILD CENTER
Sector / werkveld: (onbekend)
Functie(s): Onderzoeker / wetenschappelijk medewerker
Organisatie: Universiteit Utrecht/Hogeschool Utrecht
Sector / werkveld: (onbekend)
Functie(s): Projectmanager - Adviseur communitymanagement
Organisatie: Yard Internet
Sector / werkveld: (onbekend)
Functie(s): Communicatie- / internetmedewerker
Organisatie: Nederlands Jeugdinstituut
Sector / werkveld: Onderzoek en advies
Functie(s): Inhoudelijk medewerker
Organisatie: Nederlands Jeugdinstituut
Sector / werkveld: (onbekend)
Functie(s): Co-founder
Organisatie: SCRiBBR
Sector / werkveld: Onderwijs
Functie(s): Inhoudelijk medewerker
Organisatie: NJi
Sector / werkveld: (onbekend)
Functie(s): Algemeen directeur
Organisatie: Impegno jeugd & gezin
Sector / werkveld: Jeugd-ggz, Jeugdmaatschappelijk werk, Jeugdwelzijnswerk, Jeugdzorg
Functie(s): Student
Organisatie: Rijksuniversiteit Groningen
Sector / werkveld: (onbekend)
Functie(s): Beleidsmedewerker
Organisatie: Bijzonder Jeugdwerk
Sector / werkveld: (onbekend)
HomeUpdatesWerkgroepenDeelnemersOver dit platformPrikbordBlogs3 vragen overKalenderPraktijkvoorbeeldenVraag & Antwoord