Echt integraal werkende gemeenten gezocht

Op 10 mei 2017 - 14:23 geplaatst door

Een hartekreet!

Wij meten door ons programma verbeteringen op het gebied van zelfregie, zelfvertrouwen, actieve deelname aan de samenleving, gezondheid, taal, communicatievaardigheden en gezinsfunctioneren bij de meest kwetsbare groepen.

Deelnemers vertellen: "Ik voel me serieus genomen en niet bedreigd of gekleineerd door de begeleider" en "Mijn depressie is verminderd doordat ik kan praten, me gehoord en begrepen voel".

Het kost € 2500 per deelnemer (324 contacturen in 1 jaar) om hun fixed mindset te doorbreken, succes en ontspanning te gaan ervaren en tot ontwikkeling te komen. Dit draagt pas echt bij aan de kwaliteit van leven van de deelnemers èn van hun gezinnen. Dat gebeurt door een kundige aanpak van een getrainde sociaal werker en gratis materialen voor groepswerk.

Of, zoals een deelneemster zei: "Ik heb al heel wat hulp gekregen. Maar nu kan ik de begeleidster echt begrijpen en zij begrijpt mij!".

We merken echter dat gemeenten zo'n methode niet goed kunnen plaatsen. Gaat het nu om integratie, taal of opvoeding? En past het wel bij het strategisch beleid van de gemeente? Maar dat is nu juist het punt: wat de belemmeringen voor actieve deelname aan de samenleving zijn, kan alleen door de deelnemers zèlf bepaald worden! Daarom kan bij de ene groep van 15 deelnemers het accent op opvoeden liggen, bij de andere op taal en weer bij een andere op het leervermogen en zelfvertrouwen. Sluit daar met de sociaal-agogische ondersteuning op aan, want de eerste stap is het moeilijkst.

Wij zoeken gemeenten die dit inzien en dus daadwerkelijk vanuit de inwoner willen werken. Wij noemen dát "echt integraal werken". Wij hebben sinds 2001 samen met begeleiders en deelnemers een methode ontwikkeld voor sociaal-agogisch groepswerk: Themis participatie, waardoor we elke keer weer ontroerd zijn als mensen die vast zaten in onze samenleving weer perspectief gaan zien. Dat past toch zeker bij elk strategisch beleid van een gemeente?

Reageert u?

dr. Rogier van 't Rood

dr. Christa Nieuwboer

http://www.themis-participatie.nl

Fijn dat je mee wilt denken! Maak alsjeblieft eerst een account aan of log nu in.
Er zijn nog geen antwoorden gegeven.

Trefwoorden voor dit item

Interculturele pedagogische visieburgerschapgemeentenintegraal werkenopvoedingwelzijnwijkgericht werkenwijkteams
Organisatie: APParent R&D / Vantrood Educational Services
Functie: Onderzoeker / wetenschappelijk medewerker
Sector / werkveld: Onderwijs, Onderzoek en advies
HomeThema'sWerkgroepenDeelnemersOver dit platformUpdatesPrikbordBlogs3 vragen overKalenderPraktijkvoorbeeldenVraag & Antwoord