hoe zit het financieel met pleegzorg t.o. voogdij

Op 23 januari 2018 - 16:00 geplaatst door

Ik heb al een paar jaar mijn kleinzoon (pdd nos) in huis waar ik de volledige zorg draag.

Bijde ouders zijn uit de ouderlijkemacht gezet.

Voogdij is nu bij WSG.

Kan ik beter de voogdij of pleegzorg aanvragen?

i.v.m. mijn financiele toestand. Nu krijg ik KGB en KB

Fijn dat je mee wilt denken! Maak alsjeblieft eerst een account aan of log nu in.
 • hallo Sera

  wel wat laat maar als pleeggrootmoeder  kan je je altijd wenden tot de hulptelefoon 0546 714452 van de Stg. Belangenbehartiging Pleeggrootouders Ned. 

  Als je nu nog pleegzorg aan moet vragen of moet gaan kiezen of voogdij misschien beter bij je past  zijn er in de jouw aangeboden ondersteuning wel enkele steken gevallen. Alle voorgaande adviezen zijn helemaal waar maar er zijn wel wat zaken die anders behandeld zouden moeten zijn.

  als je er behoefte aan hebt bel dan onze hulplijn misschien zijn er wel met andere mogelijkheden .

  jos verhoeven secretaris SBPN

  Vind je dit antwoord nuttig?
  Om te reageren dien je eerst in te loggen.

  Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

  Dank je wel voor je reactie.

  We hebben nu een andere voogd en die vind dat ik wel pleegouder mag/kan zijn (de vorige lag nogal dwars)

  Nu is het afwachten wat er verder gaat gebeuren. Geduld is het enige wat mij nu nog rest.

 • Als ik uw bericht lees dan ga ik er vanuit dat u nog geen pleegouder bent. Indien u pleegouder wordt (goedgekeurd door de pleegzorgaanbieder) dan is pleegzorg financieel aantrekkelijker. U ontvangt een pleegzorgvergoeding en er zijn mogelijkheden om bijzondere kosten vergoed te krijgen.

  Indien u kiest voor voogd recht op wat u nu ook al ontvangt kinderbijslag en een kindgebonden budget.

  Vind je dit antwoord nuttig?
  Om te reageren dien je eerst in te loggen.

  Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
 • Beste Sera,

  Ik ben Evelien - juridisch medewerker bij de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (de NVP). We geven gratis advies, dus je kunt altijd even contact met ons opnemen als je vragen hebt (via info@denvp.nl of 030-293 1500) en je kunt kijken op onze website (www.denvp.nl). 

  Financieel gezien is het aantrekkelijker om pleegzorg aan te vragen. Ik zal hieronder uitleggen waarom. 

  Pleegouder worden
  Om pleegouder te kunnen worden moet je het volgende doen:

  1. Neem contact op met de gemeente. Die moet een 'indicatie pleegzorg' geven voor het kind.

  2. Neem contact op met een pleegzorgorganisatie bij jou in de buurt (die je kunt vinden via www.pleegzorg.nl/pleegzorgorganisaties).

  De pleegzorgorganisatie zal dan onderzoeken of je geschikt bent als officiële pleegouder (screenen). Je kunt hier lezen aan welke voorwaarden je moet voldoen: https://www.denvp.nl/veelgestelde-vragen#aan-welke-criteria-moet-ik-voldoen-om-pleegouder-te-worden. Als je geschikt wordt bevonden dan krijg je een pleegzorgcontract, begeleiding bij de opvoeding en een pleegzorgvergoeding. De pleegzorgvergoeding is een onkostenvergoeding voor de verzorging van het kind. Afhankelijk van de leeftijd van het kind is dit tussen de €550 en €676 per maand. Daarnaast kun je dan - zoals Henny Oosterhoff in een eerdere reactie ook al zei - een vergoeding voor noodzakelijke bijzondere kosten (zoals een fiets of bril voor het kind). 


  Pleegoudervoogdij
  Als je eenmaal pleegouder bent, kun je - zoals Clementine Mol in een eerdere reactie al zei - de voogdij aanvragen bij de rechtbank. Het is belangrijk om te weten wat de gevolgen zijn van pleegoudervoogdij zodat je goed kunt afwegen of pleegoudervoogdij voor jou een goede stap is. Daarover kun je hier meer lezen: www.denvp.nl/pleegoudervoogdij.

  De rechtbank zal onderzoeken of je geschikt bent om voogd te worden voor het kind. Als de rechtbank jou de voogdij geeft, dan word je pleegoudervoogd en je behoudt de pleegzorgvergoeding omdat je een pleegzorgcontract hebt. Doordat je dan de voogdij krijgt, heb je zeggenschap over het kind (als wettelijk vertegenwoordiger). Je krijgt nog wel begeleiding, maar meestal is dit minder intensief. Je hebt ook een aantal plichten. Daarover kan je hier meer lezen: https://www.denvp.nl/pleegoudervoogdij.  

  NB: het is in dit geval belangrijk dat je eerst pleegouder wordt en pas daarna naar de voogdij aanvraagt. Je kunt onder het kopje 'gewone' voogdij lezen waarom dat zo is. 


  'Gewone' voogdij
  Stel: je bent (nog) geen pleegouder en je gaat naar de rechtbank om de voogdij aan te vragen, dan zal je (net als nu het geval is) kinderbijslag en kindgebondenbudget ontvangen. Je bent geheel verantwoordelijk voor kosten van het kind. En je krijgt dus geen onkostenvergoeding en in principe geen begeleiding bij de opvoeding. 

  Het is erg lastig om als 'gewone' voogd nog pleegouder(voogd) te worden, omdat je bij het aanvaarden van de 'gewone' voogdij al hebt aanvaard dat je de financiële kosten voor het kind zelf zal dragen. Ik adviseer je dus om goed na te kijken of je pleegouder wilt worden en of je de zeggenschap over het kind wilt (in de vorm van pleegoudervoogdij of in de vorm van 'gewone' voogdij). 

  Je kunt ook aan de voogd van de WSG vragen wat hij/zij ervan zou vinden als jij pleegouder, pleegoudervoogd of 'gewone' voogd zou worden. 


  Als je het fijn vindt om hierover nog even te overleggen, dan kan je mij bellen of e-mailen (via info@denvp.nl of 030-293 1500). 

  Ik hoop dat je met deze informatie een goed besluit kunt maken. Veel succes!

  Evelien

  Vind je dit antwoord nuttig?
  Om te reageren dien je eerst in te loggen.

  Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
 • Kies voor pleegoudervoogdij; het gezag komkomt dan bin u te liggen maar u houdt recht op pleegzorgvergoeding en (beperkte)begeleiding vanuit voorziening pleegzorg

  Vind je dit antwoord nuttig?
  Om te reageren dien je eerst in te loggen.

  Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
 • Hallo,

  Ik heb sinds ongeveer 3 jaar de voogdij over mijn kleindochter van, nu 10 jaar. Ik vind het fijn om zelf de contacten met mijn zoon en schoonddochter te onderhouden en ben redelijk goed in staat om de zaken ronmdom mijn kleindochter te regelen. Bij problemen kan ik een beroep doen op de pleegzorgwerker. Ik krijg van de WSG maandelijkd iets meer dan € 550.- voor haar verzorging. daarnaast kilimetervergoeding van 19 ct per km voor 1 x per maand ouderbezoek. Daarnaast is er vergoerding voor paspoort en 1 x per 3 jr fietsvergoeding van €150.00. Dus je ziet dat er goed gefaciliteerd wordt, punt is alleen wil je de "bescherming/hulp "van een voogd. Dit had voor ons geen meerwaarde, vandaar mijn besluit.

  Vind je dit antwoord nuttig?
  Om te reageren dien je eerst in te loggen.

  Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.
Organisatie: Bureau jeugdzorg limburg
Functie: Financieel juridisch medeweker
Organisatie: Spirit
Functie: Pleegzorgbegeleider
Organisatie: SBPN
Functie: Secretaris/belangenbehartiger
Organisatie: De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen
Functie: Jurist
Organisatie: Adviesraad Sociaal Domein
Functie: Coördinator
Organisatie: Prive
Functie: Oma
HomeThema'sWerkgroepenDeelnemersOver dit platformUpdatesPrikbordBlogs3 vragen overKalenderPraktijkvoorbeeldenVraag & Antwoord