Kan een grootouder voogdij over kleinkinderen krijgen?

Op 27 maart 2018 - 08:59 geplaatst door

Vrouw is gescheiden. Heeft na (vecht)scheiding met haar 3 kinderen bij ouders gewoond. Woont inmiddels  ruim een jaar, met haar 3 kleine kinderen weer op zichzelf.

Heeft een communicatiecursus samen met haar ex bij Youke gehad. Is het geestelijk vechten met haar ex moe.  Is nu overspannen. Wil dat vader een tijdje  voor de kinderen zorgt, tot ze weer op de been is. Omdat vader wettelijk de eerst verantwoordelijke persoon is na haar.

Vader wil de kinderen alleen hebben volgens de afspraken die bij de rechter zijn vastgelegd: om het weekend en halve vakanties.  Vader heeft bij advocaten aangegeven geen werk te hebben en blijkt wel te werken. Hij gaat er vanuit dat anderen de zorg oppakken. 

Wat zijn de rechten en plichten van haar ouders? Kunnen grootouders (tijdelijke) voogdij krijgen? Of kan er een regeling getroffen worden, zodat kleinkinderen veilig blijven en niet de dupe worden. 

Fijn dat je mee wilt denken! Maak alsjeblieft eerst een account aan of log nu in.
 • Hallo Heleen,

  Als beide ouders het gezag hebben, zijn ze samen verantwoordelijk voor de opvoeding en begeleiding van hun kinderen. Mochten zij dat om wat voor reden ook (tijdelijk) niet kunnen, kunnen ze een beroep doen op hun netwerk. Het netwerk neemt het dan (tijdelijk) over. Als ze daar ondersteuning bij nodig hebben, kan een beroep gedaan op het wijkteam en/of pleegzorg.

  Wat maakt dat gedacht wordt aan (tijdelijke) voogdij voor grootouders? Als in de toekomst blijkt dat het perspectief bij grootouders ligt zou er een aanvraag voor (pleegouder)voogdij via de Rechtbank gedaan kunnen worden.

  Vind je dit antwoord nuttig?
  Om te reageren dien je eerst in te loggen.

  Heb je nog geen profiel? Registreer dan eerst om een nieuw profiel aan te maken.

  Hoi Heleen, 

  Bedoel je dat grootouders daadwerkelijk juridisch de voogdij krijgen? Of bedoel je dat ze de zorgtaken op zich nemen (in de volksmond ook weleens voogdij genoemd)?

  Voogdij houdt juridisch gezien in dat een ander dan de ouder(s) wettelijk vertegenwoordiger worden van de kinderen. Als antwoord op je vraag: Ja, een grootouder kan juridisch voogd worden, maar dan moet eerst het ouderlijk gezag van de ouders worden beëindigd door de rechter. De rechter beëindigt het gezag van een ouder niet 'zomaar', want dat betekent dat de ouders geen beslissingen meer mogen nemen over de kinderen. Het kind moet kort gezegd ernstig in gevaar zijn (je kunt daarover hier meer lezen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderlijk-gezag/vraag-en-antwoord/wanneer-eindigt-mijn-gezag-over-een-kind). 

  Als ik je toelichting lees, dan denk ik dat de rechter het gezag van de ouders niet zal beëindigen (en dus de voogdij niet aan de grootouders zal toekennen), omdat er nog minder ingrijpende middelen zijn om te proberen. Zoals Tessa al zei: het wijkteam kan ondersteuning bieden waar nodig. En een rechter kan ook een ondertoezichtstelling uitspreken, waar de ouders verplichte hulpverlening moeten accepteren en begeleiding krijgen bij de opvoeding. 

  Als de grootouders de kinderen willen opvangen dan hebben ze daar geen voogdij voor nodig. De grootouders zijn dan 'het netwerk' waar Tessa over spreekt. Ze kunnen dit op informele basis doen, maar zouden ook pleeg(groot)ouder kunnen worden als de grootouders niet bij moeder in huis wonen (en aan een aantal andere voorwaarden voldoen). 

  Mocht je meer toelichting willen of heb je vragen? Je kunt me mailen via info@denvp.nl of bellen via 030-2931500. 

   

  Groet,

  Evelien

  Jurist
  De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen
  www.denvp.nl

Organisatie: Lindenhout
Functie: Jeugdzorgwerker pleegzorg
Sector / werkveld: Jeugdzorg
Organisatie: De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen
Functie: Jurist
Organisatie: Autentiek
Functie: Medeeigenaar, begeleiding en coaching bi autisme
HomeThema'sWerkgroepenDeelnemersOver dit platformUpdatesPrikbordBlogs3 vragen overKalenderPraktijkvoorbeeldenVraag & Antwoord